Jonathan Holm

Vi på HudikProfil vill vara med och stötta lokala idrottsprofiler. Friidrottslandslagets Jonathan Holm har vi hjälpt med nya träningskläder från Craft och dessutom har vi uppdaterat hans kärra med ny bildekor. Vi bad morfar och mångårige journalisten Lars Nordström göra en intervju med barnbarnet Jonathan Holm, som har sina rötter i Strands IF, för att få senaste nytt.

Redan som sjuåring började Jonathan Holm känna på Glysisvallens banor i Hudiksvall. Genom Strands friidrottsskola fick han prova och leka sig fram i många grenar. Hans talang pekade mot höjdhopp då han ung klarade den magiska tvåmetersgränsen. Utvecklingen tog dock en annan riktning. I dag är han Sveriges främste häcklöpare (110 m) med tiden 13,75 som är den sjunde bästa genom tiderna i landet.

– Strand hade bra ledare som tog hand om oss när vi var unga och de såg väl våra talanger. Det var nyttigt att under uppväxten få prova på olika granar. Tror inte att man ska specialisera sig för tidigt.
När Strands huvudtränare Erik Pihlgren lämnade Hudiksvall för friidrottsgymnasiet i Falun innebar det en betydande förlust för både Jonathan och föreningen. Jonathan valde då att under tre-fyra år på helgerna pendla till Falun för att få fortsatt hjälp av Eriks kunskaper.

Lösningen var inte var optimal, med tanke på reslängder, träningsbegränsningar och ett fungerande arbets- och vardagsliv. Idag har Jonathan bästa tänkbara tränings- och utvecklingsmöjligheter. Han bor nu i Sundsvall och tränas av Sveriges kanske två främsta tränare, Joakim Svedberg och Håkan Andersson. Resultaten har också kommit snabbt.
Han har bland annat guld och silver på 60 m häck, brons på 110 m häck, har fast plats landslaget med deltagande i Finnkampen, seger i Nordenkampen och svensk representant i lag-EM.

Efter att Jonathan slagit med 13,75 vid Windy Sprint i Sundsvall (2019) började dragkampen. Flera föreningar visade sitt intresse där Hammarby drog det längsta strået. Stockholmsklubben bygger nu sin friidrott med målet att bli bästa lag i Sverige inom något år. I Hammarbys grön-vita dress är Jonathan sedan ett år tillbaka en viktig kugge.